Openingsuren: Maandag-Vrijdag 9u tot 12.30u en 13.30u tot 18.30u, Zaterdag 9u tot 12.30u

Homeopathie

Wat is homeopathie?

Homeopathie is een alternatieve holistische (mens centraal) geneeswijze.

Volgens de homeopathie zijn symptomen geen uiting van de ziekte zelf, maar van de strijd die het lichaam tegen de ziekte voert. Homeopaten gaan ervan uit dat men het natuurlijke verdedigingsmechanisme kan versterken door het lichaam een stof toe te dienen die dezelfde symptomen geeft als de ziekte. Men noemt dit het gelijksoortigheidsprincipe.

Een ander principe van de homeopathie is dat men de kracht van een geneesmiddel behoudt en zelfs versterkt door het product te verdunnen en te schudden. Sterke verdunning doet de schadelijke neveneffecten verdwijnen en voorkomt gewenning. Een homeopathisch geneesmiddel kan evenwel de symptomen tijdelijk versterken.

Het merendeel van de homeopathische geneesmiddelen kunnen genieten van een gedeeltelijke terugbetaling door het ziekenfonds.

Homeopathie wordt door Apotheek Bellens verdeeld met kennis van zaken. Hierdoor kan je rekenen op de hoogste kwaliteitsgarantie.

Boiron, Unda, Heel en A. Vogel zijn kwaliteitsmerken die we u kunnen aanbevelen en die verkrijgbaar zijn in onze apotheek.

Behandelingen met natuurlijke producten

Natuurlijke producten zijn een oplossing die we kunnen overwegen in de premenopauze. Ook als de menopauze begonnen is, kunnen natuurlijke producten een oplossing bieden, zeker voor patiëntes die geen hormonale behandeling kunnen of willen nemen.

Een gynaecoloog, huisarts, homeopaat of vroedvrouw kan natuurlijke producten voorschrijven. Of u ze nu alleen neemt, of in combinatie met andere geneesmiddelen, met natuurlijke producten kunt u de symptomen van de menopauze behandelen: slaapproblemen, geïrriteerdheid, vermoeidheid, problemen met de cyclus, opvliegers, enz.

Gezwollen tandvlees, pijn, lichte diarree, geïrriteerde billetjes, verstoorde slaap… Hoe kunt u de uiteenlopende en soms vage symptomen van uw baby verlichten? Met natuurlijke producten kunt u deze symptomen globaal aanpakken.

Maak u de goede reflexen eigen om winterpathologieën te voorkomen en te verzorgen. Om de symptomen doeltreffend te bestrijden is snel reageren de boodschap.

Praat met uw apotheker of dokter! Zij kunnen u natuurlijke producten adviseren of voorschrijven die perfect afgestemd zijn op uw symptomen.

Tip1: Vermijd de allergenen

Beperk het contact met de plant(en) waar u allergisch aan bent. Vermijd wandelingen in velden en bossen, vooral op dagen met veel wind.

In het pollenseizoen worden uitstapjes in de namiddag het best vermeden. De pollenconcentratie in de lucht is dan namelijk op z’n hoogst.

Wanneer u in de auto zit houdt u best de ramen gesloten. Laat ook tijdig de pollenfilter van uw auto nakijken en vervangen indien nodig.

 

Tip2: Zorg voor gezonde lucht

 • Verlucht ‘s morgens gedurende minstens een uur uw huis. Houd daarna de ramen en deuren gesloten voor de rest van de dag.
 • U kunt 2 keer per dag uw neus spoelen met fysiologisch serum.
 • Vermijd vervuilde lucht en rokerige ruimtes.

 

Tip3: Verzorg u vanaf de eerste symptomen

Verzorg u vanaf het moment dat u de eerste hinder ondervindt, en voor dat de allergische rhinitis de kans krijgt om te verergeren. Natuurlijke producten zullen, bij een acute aanval, de reactie van het lichaam op de pollen verminderen, waardoor de symptomen minder erg zullen doorkomen.

 

Tip4: Vermijd het hervallen

Uw arts kan een dieptebehandeling op basis van natuurlijke producten overwegen. Deze behandeling laat toe om, met verloop van tijd, uw gevoeligheid voor bepaalde pollensoorten te doen afnemen, en zelfs te doen verdwijnen.

Geef de voorkeur aan behandelingen die geen afhankelijkheid creëren of die geen negatieve invloed hebben op uw waakzaamheid.

Natuurlijke producten bieden ondersteuning aan het organisme bij stress. Ze dragen ook bij aan het herstellen van het mentale evenwicht en het bedwingen van de reacties op stress.

Grijp in van zodra u de eerste symptomen opmerkt:

 • Praat erover met uw arts of apotheker. Zij kunnen u aangepaste natuurlijke producten aanraden en voorschrijven.
 • Controleer bij een stressaanval uw ademhaling door langzaam en diep via de neus in en uit te ademen. Doe dit een tiental keer.
 • Kies voor een evenwichtige voeding, rijk aan magnesium (granen, eieren, chocolade, groenten, vis, gedroogd fruit, …) en vitamines B (granen, peulvruchten, volkorenbrood, gevogelte, …).
 • Vermijd stimulerende stoffen (tabak, alcohol, koffie, …).
 • Beoefen een ontspannende fysische activiteit zoals fietsen, yoga of wandelen.
 • Zorg voor een regelmatig slaappatroon.
 • Zorg voor afleiding (bijvoorbeeld sporten) om uw dagelijkse stress weg te nemen.
 • Las pauzes in om u te kunnen ontspannen.

Zorg voor goede levensomstandigheden – Controleer uw ademhaling – Ontspan – Maak haalbare keuzes

Natuurlijke producten kunnen ingenomen worden bij krampen, spierpijn en spiervermoeidheid. En dit niet alleen bij het sporten, maar ook bij andere vormen van fysische inspanningen. Ze zijn eenvoudig in het gebruik, ongeacht de activiteit, en kunnen makkelijk worden meegenomen. Bovendien heeft u geen water nodig voor de inname van deze geneesmiddelen.

Sporten, vooral wanneer occasioneel beoefend zoals tijdens een vakantie, kan spiervermoeidheid, krampen en spierpijn veroorzaken. Wanneer u zich niet voorbereidt, is de kans nog groter dat u hiermee geconfronteerd wordt.

Warm de spieren daarom goed op, stretch voor en vooral na de inspanning. In combinatie met natuurlijke producten kunt u topprestaties neerzetten!

De verplaatsing!

Als u, net zoals vele anderen, last heeft van reisziekte kan deze verplaatsing zwaar doorwegen. Natuurlijke producten bieden de oplossing. Ze werken snel en doeltreffend, en bovendien zijn ze niet slaapverwekkend!

De zon, altijd weer een beproeving voor uw huid

Lichte brandwonden ten gevolge van een te lange of een te intense blootstelling aan de zon, schaafwonden door te spelen in het zand of het water… Een natuurlijk product verzacht de pijn en versnelt de genezing. In de vorm van een zalf is het handig en eenvoudig in het gebruik, én bovendien geschikt voor de ganse familie.

Zon, zandkorrels en zeewater

… kunnen aanleiding geven tot oogirritaties. Deze uiten zich in de vorm van jeuk, prikken en soms pijn. Een oogdruppel van een natuurlijk product verlicht in een “ogen”blik.

Indien verpakt als steriele unidosis, een unieke galenische vorm, zijn er geen bewaarmiddelen nodig. Het risico op bijwerkingen is zodoende onbestaand.

Vakantie is meestal hét moment om weer te gaan sporten. Voetballen, zwemmen, beach volley… maar ook blessures. Natuurlijke producten zijn doeltreffend bij blauwe plekken, kneuzingen en spiervermoeidheid. Ze verlichten snel de pijn en versnellen de genezing van blauwe plekken. De gelvorm zorgt voor een doeltreffende en snelle opname door de huid. Bovendien is een gel uitermate makkelijk aan te brengen.

Gesuikerde tussendoortjes (fruit, taart, ijsjes…)

Gesuikerd voedsel trekt allerlei soorten insecten aan! Een lokaal aan te brengen natuurlijk product zorgt voor een verkoelend en verzachtend effect bij allerlei soorten insectenbeten.

De kwaaltjes van alledag

Schaafwonden, lichte brandwonden, wrijvingen… De huid wordt soms ruw behandeld. Zalven verzachten de geblesseerde huid en ondersteunen het genezingsproces.

Wanneer de huid lichtjes gekwetst is, kunt u een frisse en verzachtende gel met licht masserende bewegingen aanbrengen.

Om blauwe plekken te vermijden na een val, slag of stoot kunt u een product op basis van Arnica gebruiken, in de vorm van granulen, een gel of een zalf. U zult merken dat er bijna onmiddellijk verlichting optreedt!

Een gezonde huid

 • Een gevarieerde voeding zorgt voor alle nodige elementen die de huid nodig heeft om al haar functies te kunnen uitoefenen.
 • Drink voldoende water (minimum 1 liter per dag)
 • Vermijd roken
 • Geef de voorkeur aan milde reinigingsproducten. Bij een gevoelige huid worden schuimbaden best vermeden.
 • Gebruik hydraterende huidcrèmes
 • Bescherm de huid tegen UV-stralen. Kies voor aangepaste kledij en een zonnecrème met een beschermingsfactor die geschikt is voor uw huidtype (vraag raad aan uw arts of apotheker)

Voor de natuurlijke werking van het lichaam te behouden schenken natuurlijke producten juist die nodige impuls om zich te verdedigen en eerbiedigt zodoende het evenwicht. Natuurlijke producten hebben hun plaats bij de behandeling van griepachtige symptomen. Hoe vroeger de behandeling gestart wordt, hoe sneller het herstel.

Vrij van nevenwerkingen of bijwerkingen, zijn de natuurlijke producten geschikt voor heel het gezin, voor zowel volwassenen als kinderen, die kans maken deze virale aandoening op te lopen. De natuurlijke producten zijn geschikt om griepachtige aandoeningen bij zwangere vrouwen te behandelen, tenzij andersluidend medisch advies en in afwezigheid van bijzondere vermeldingen op de bijsluiter.